Wunjo Actueel

 

"Je gaat het pas zien, als je het door hebt!" 

"Vaak moet er iets gebeuren, voor dat er iets gebeurt!
"
                                                      - Johan Cruyff

"Be the change, you want to see" - Ghandi

Vrije plaatsen:

(laatste update dinsdag 30 december 2014)

Wunjo Weekend-begeleiding, Deurze

Er zijn er geen plaatsen vrij! (16-22 jaar)

aanmelding en intake

 


Logboek:

December 2014

Het afgelopen jaar is er weer veel gebeurd:-)
Veranderingen in de zorg met de transitie van AWBZ naar WMO. Het is nog steeds niet iedereen duidelijk welke gevolgen dit heeft.
Voor ons is het duidelijk dat we zo onafhankelijk mogelijk van dit zwabberende en onduidelijke overheidsbeleid willen blijven.

In maart stonden plotseling onze buren op straat. Het betrof hier een, ook kleinschalige instelling, die volwassenen, die niet zelfstandig konden leven, begeleidde en onderdak gaf. Enkele bewoners konden overgeplaatst worden, echter voor vier was er nergens plaats. Dit trof ons, we kenden deze mensen en brachten dit ter sprake bij de ouders van een van onze cliŽnten, initiatiefnemer van een andere zorginstelling. Deze wist nog een geschikte locatie maar had wel een locatiemanager nodig. Zo werd er op stel en sprong verhuisd en een nieuwe sterk verwaarloosde locatie ingericht en opgeknapt. Dit was een hele klus, die ons tot de zomervakantie bijna uitputte. Na de zomervakantie hebben we veel van onze tijd ingezet voor een nodige reorganisatie van bovengenoemde instelling, die nu zijn vruchten begint af te werpen.

Zodra er weer wat rust is gaan we door met onze plannen voor workshops, cursussen e.d. Weekendbegeleiding volgt een natuurlijk verloop, de ouderen gaan stuk voor stuk hun eigen pad, en nieuwe cliŽnten nemen we niet meer aan

Januari 2014

Het zal de vaste bezoekers niet ontgaan zijn, maar we hebben nu (bijna) alle Wunjo-activiteiten in ťťn portal!
Ook hebben we kennis gemaakt met Hank Monrobey, een krasse tachtiger, econoom, die een systeem heeft ontwikkelt om de economische crisis tegen te gaan. Aan CMN-partners kunnen we binnenkort zo'n 20% korting berekenen, om partner te worden zie https://www.cmn-lcc-international.com/Default.aspx

December 2013

We hebben inmiddels de cursus "Communicatie en Autisme" ontwikkeld. Drie dagdelen als bijscholing voor werkers in het veld of andere geÔnteresseerden!

November 2013

Er komen belangrijke veranderingen binnen Wunjo, we gaan ons meer richten op jongeren en volwassenen. Meer nieuws volgt!

Juli 2013

Het beste nieuws is dat de 10-uursregeling voorlopig van de baan is. In deze bijzondere regeling werden begeleidingsuren in het weekend voor 0 uren gerekend en begeleidingsuren door de week via het simpele sommetje 3=1. Het rekenen met uren die geen uren zijn leek trouwens door gebrek aan transparantie wel heel erg op desinfo. Het kwam er op neer dat schoolgaande kinderen door deze regeling geen gebruik meer konden maken van het PGB .

Wij wensen iedereen een heel fijne vakantie!

Mei 2013

In2014 verandert er veel met de PGB regeling, we zijn bezig plannen uit te werken om op andere manieren te delen, wat we te delen hebben.

December 2012

Wij wensen iedereen een fantastisch 2013 toe!

Augustus 2012

Fijne vakantie Allemaal!

December 2011

Er is hier veel gebeurd het afgelopen jaar, onze (stief)dochter woont inmiddels weer zelfstandig en is bijna weer helemaal hersteld.
Wegens alle perikelen rond PGB's hebben we een initiatief genomen voor alternatieve financiering, zie www.adopteereenpgber.nl.
Voor 2012 zijn onze tarieven weer wat aangepast aan de nog steeds voortgaande daling in koopkracht van de euro, zie tarieven.
Tot slot wensen we ieder een heel vreugdevol en ontspannen 2012 toe!

Oktober 2011

Behalve via PGB is nu ook begeleiding en kort verblijf mogelijk via Zorg in Natura (ZIN) en uiteraard via de eigen portemonnee.
Onze brochure is vernieuwd en aangepast aan ons nieuwe onderkomen in Deurze, de pdf-versie is hier te downloaden.

Augustus 2011

Wunjo Dagbesteding is helemaal zelfstandig geworden! Piti Dagbesteding is de naam waaronder Huub en Dorine nu verder gaan. Binnenkort hebben ze ook een eigen website; www.pitidagbesteding.nl . Ook Piti Dagbesteding zet zich in voor een vreugdevol leven en wij wensen hen hiermee veel succes!

Juli 2011

Veel gebeurd sinds de vorige update! In de tuin is een schommel met klimrek geplaatst, de vuurplaats is klaar, de trampoline ingegraven en de vijver uitgegraven. Ook het sportveldje is vorig weekend ingewijd! Het wordt steeds groener!
Privť moesten we plotseling naar CuraÁao waar onze (stief)dochter bij een ernstig auto-ongeval betrokken raakte, ze verblijft door de week bij ons totdat ze weer zelfstandig kan wonen.

Daarnaast is de staatssecretaris van volksgezondheid gezakt voor het praktijkexamen rekenen, en heeft daarmee een meerderheid van de tweede kamer meegenomen, waardoor we een aanmelding kregen met een indicatie zorg in natura! Hier kunnen nu we nog niets mee, maar zijn bezig deze nieuwe ontwikkeling in kaart te brengen om toch die zorg te kunnen bieden zoals die ons voorstaat.
Ook hebben we door de "bezuinigingen" afscheid moeten nemen van twee broertjes die ruim 3 jaar bij ons kwamen.

April 2011

Het voorjaar laat zich zien! Veel werk en veel genieten in onze nieuwe tuin!
Ook hebben we kennis gemaakt met de workshop ďAutisme in breder perspectiefĒ.
Hier vertelde Tjerry Steenhuisen hoe hij uit zijn autisme gekomen was. Tjerry, nu een energieke jongeman van ongeveer 25 jaar, was vůůr zijn begeleiding door Anthera Zantinge, in zichzelf opgesloten, had geen mimiek en sprak met monotone stem. Hij voelde zich, zoals hij zich later bewust werd, steeds angstig en vermeed contact.
Het was een mooie ervaring te horen hoe Tjerry door de holistische benadering uit zijn schulp gekropen is. Voor mij, Peter, was het ook een feest van herkenning. Meer info: info@luisterrijkhelpt.nl

Februari 2011

De inrichting van de vertrekken voor de weekendbegeleiding is bijna rond en het is erg gezellig geworden! Nu ons privťgedeelte nog :-)

Januari 2011

We zijn net verhuisd, en als er tijd voor is wordt de website weer helemaal actueel gemaakt. Voorlopig zijn we nog bezig met vele aanpassingen van onze nieuwe locatie. Het is hier overigens schitterend!

December 2010

De verhuisdata zijn nu definitief! Het eerste Wunjo-weekend in Deurze vindt plaats op 21 januari 2011, en wij verhuizen 24 januari. Het telefoonnummer in Groningen komt te vervallen op 21 jan. Mobiel en per mail blijven we wel bereikbaar!

Tariefsverlaging
I.v.m. de door de overheid aangekondigde bezuiniging van 4,5% (de genoemde 3% + nagelaten inflatiecorrectie 1,5%(CPB sept. 2010)) op de PGB's, passen wij in 2011 vooralsnog geen inflatiecorrectie toe op onze tarieven.

November 2010

Rekenhulp voor de te reserveren bedragen bij PGB

Het blijkt dat het vaak ondoorzichtig is, vooral met meerdere zorgverleners, om de te reserveren bedragen uit te rekenen, die nodig zijn om het PGB goed te kunnen beheren.
We hebben hiervoor een (hopelijk) eenvoudige rekenhulp gemaakt, waarin dit in een spreadsheet wordt gedaan, aan de hand van enkele in te vullen bedragen. De rekenhulp is te gebruiken voor ieder die een Office-achtig programma op zijn PC heeft. (xls-bestand)
Download: PGB rekentabel Wunjo Weekend-begeleiding  51Kb. Zie ook de Link en Downloadpagina.
 

Mooie opsteker over de relatie tussen onderwijs en ADHD van het Britse RSA (Engelstalig)


 

Verhuizing!

Inmiddels heeft Wunjo Dagbesteding een nieuwe locatie in Rolde gevonden, slechts een paar kilometer van Deurze! Door omstandigheden zag Wunjo Dagbesteding zich alsnog genoodzaakt om naar een andere locatie in de buurt uit te kijken.
De verhuizing van Wunjo Weekend-begeleiding naar Deurze gaat door, al is er wat vertraging in de planning.

 Alvast een foto van de Weekend-begeleiding,
 nu de verhuizing regelen!

 

 

 

 

Oktober 2010

Eindelijk is het zover! Per 1 november komt onze nieuwe locatie beschikbaar :-), schitterend gelegen aan het beekdal van het Deurzer Diep!
Het toekomstige adres is Deurze 20, te Deurze (vlak bij Assen) voor Wunjo Weekendbegeleiding, en we gaan in de Kerstvakantie verhuizen!

Mei 2010

Een nieuwe locatie? Wunjo Dagbesteding is inmiddels van start gegaan!

Februari 2010

Over het nieuwe initiatief, we zijn bezig een samenwerkingsverband te ontwikkelen met Huub en Dorine Boontje, allebei ervaringsdeskundigen, waarvan Huub heel handig is en Dorine heel creatief. Beiden staan ze net als wij voor een bewuste en duurzame leefwijze. Op korte termijn willen ze onder de naam Wunjo Dagbesteding, inderdaad, dagbesteding en begeleiding op woensdagmiddagen aanbieden. Ze runnen nu een Bed&Breakfast, Het Oude Diep, met 's zomer een theetuin en hebben beiden ervaring in voetreflex-therapie.

December 2009

Voor iedereen, alvast een heel goed 2010 toegewenst!
Er is bij ons weer een nieuw initiatief in ontwikkeling :-)
Soms blijf je lachen, laatst ontdekten we dat een collega delen van onze website bijna letterlijk had overgenomen. Best een compliment dus...(petjes af? Hopelijk gaan ze wat creatiever met de hun toevertrouwde kinderen om..)

September 2009

We komen af en toe mensen tegen die last hebben van de Mexicaanse of varkensgriep, om de overlast wat te beperken is er een speciaal geluidsbestandje (MP3-tje) ontwikkeld, zie de links-pagina of download hier: http://www.healingdownloads.com/swine-flu.php

Augustus 2009

Na onze eigen vakantie, rust :-), zijn we na enkele uitgebreide weekenden weer begonnen met het nieuwe seizoen. Er zijn weer verschillende mogelijkheden voor uitbreiding in het zicht gekomen, die we nu bezig zijn te onderzoeken.

Maart 2009

Het gesprek met de gemeente Tynaarlo is positief verlopen, op de betreffende locatie kunnen we verbouwen. Helaas was de locatie net verkocht toen we alles, ook met de financierende partij, zo goed als rond hadden. Wij gaan er van uit dat dit betekent dat er, of een nog betere locatie vrijkomt, of dat de locatie die we op het oog hadden binnenkort weer in de verkoop komt!
Inmiddels zijn we ook bezig de website aan te passen, met o.a. met een nieuw onderdeel; Persoonlijke ontwikkeling. Hiermee willen we wat gereedschap geven om ons te herinneren wie we werkelijk zijn, de stuurman van ons eigen leven.

Januari 2009

Iedereen natuurlijk een heel goed jaar toegewenst!
Bij het nieuwe jaar hoort ook de jaarlijkse prijsindexering, voor de PGB's bedraagt deze 4,22%. We hebben de tarieven daaraan aangepast en afgerond naar halve Euro's. Het gesprek met de gemeente Tynaarlo is nog niet afgerond.

December 2008

Er is afgelopen jaar veel gebeurd. Complicaties bij het overlijden van een dierbare vroegen veel tijd. Onze aangekondigde uitbreiding liep daardoor vertraging op. Momenteel zijn we met de gemeente Tynaarlo in gesprek over een schitterende locatie die we graag willen delen met onze cliŽnten en hun ouders.

Maart 2008

Plannen om na de zomer de uitbreiding te realiseren beginnen nu een vastere vorm aan te nemen. We zijn o.a. bezig met dagbesteding zonder tijdelijk verblijf in het weekend. Toekomstige cliŽnten kunnen zich alvast informeren en aanmelden!

Er is nu ook een nieuwe geŁpdate pdf-versie van onze brochure beschikbaar!

Januari 2008

Het afgelopen jaar hebben we niet veel in het logboek geschreven, we hebben ons meer beziggehouden met interne zaken zoals ouders en hun kinderen. We hebben ook nog geen Staatsloterij gewonnen of een andere substantiŽle geldbron aangeboord, maar blijven attent op dit soort zaken. Ook dit jaar wensen we weer iedereen een vreugdevol en vruchtbaar jaar toe!

Mei 2007

We hebben eindelijk een Wunjo-auto! De financiering bleek, hoewel we hetzelfde geld uitgaven aan huurauto's, nogal een probleem omdat we de boekhouding zelf doen. Dankzij familie kregen we het toch rond. Nu zijn we dus op zoek naar een goede boekhouder!

Januari 2007

Vanaf hier wensen we ieder die dit leest een vruchtbaar en vreugdevol nieuw jaar toe!

November 2006

Het laatste nieuws is dat we nu een forum hebben. Hier kunnen ouders en kinderen van Wunjo onderling contact maken op een afgeschermd gedeelte. Om informatie uit te wisselen of om een "praatje" te maken. Bezoekers kunnen hier ook terecht op het algemene gedeelte, er is ook een Gastenboek! Het forum heet Wunjo-corner; http://wunjo.messageboard.nl/

 

September 2006

Daar zat en tijd tussen! Er zijn dan ook nog geen structurele veranderingen, maar Wunjo groeit door. Het is nu al mogelijk om te sparen voor een grotere auto, het Peugeotje wordt nu echt te klein! We hebben in Zeegse een prachtige locatie gezien en wachten op een wonder... Voorlopig kunnen we in Norg voor onbepaalde tijd verder!

Maart 2006

We hebben veel plezier met de kinderen die ons nu bezoeken, waar we wel aan moesten wennen is dat ze vaak vroeg op zijn ;-) Het valt ons op dat alle kinderen zich direct bij ons thuis voelen en dat is voor ons het mooiste compliment wat we kunnen krijgen! De lente komt er eindelijk aan en we kijken uit hoe de natuur zich weer ontvouwt op ons mooie nieuwe plekje.

Januari 2006

De afgelopen maanden zijn omgevlogen! Vooral de laatste maand hebben we veel aanmeldingsgesprekken gevoerd door heel noord-oost Nederland. Voor hen die graag informatie op papier zien is er nu ook een brochure, aan te vragen op ons (bovenstaande) adres. Op de contactpagina is ook een PDF-versie te downloaden.

November 2005

We hebben een recreatiewoning in Norg ter beschikking gekregen, voorlopig van half januari tot half juli. Vanzelfsprekend kunnen de kinderen dan met ons meegaan als we daar een weekend willen verblijven. Het bos erachter is lekker ruig, dus er valt genoeg te doen! Ook is er een grote open ruimte voor allerlei balspelletjes, een schommel en een klimrek. Binnen is het er gezellig en rustig. We zijn er al een weekend met z'n tweeŽn geweest en dat beviel prima!

Oktober 2005

Nu weer eens goed nieuws! We kregen bericht van de belastingdienst dat we volledige vrijstelling van BTW krijgen! Dat scheelt veel administratie! In eerste instantie leek het er op dat we een dubbele BTW administratie moesten voeren vanwege vrijstelling voor het begeleidende deel, maar waar we voor de verblijfskosten wťl BTW moesten berekenen. Het was trouwens ook wel enigszins ondoenlijk om bij de AH of aan een bootjesverhuurder bij het afrekenen een factuur op naam etc. te vragen...

September 2005

September was een maand met veel onduidelijkheid zodat we knopen moesten doorhakken. Oosterduinen B is van de baan, Norg echter niet. Het blijft nog even spannend! 

Voorlopig gaan we nog even door op eigen middelen, en richten een stichting op voor fase 2.

Augustus 2005

Ook voor de kleinere setting (Norg) valt het niet mee om kapitaal op tafel te krijgen voor de inventaris en vervoer, ondanks de maatschappelijk en economisch gunstige vooruitzichten. Zoals het zich nu laat aanzien duurt het wat langer dan we verwachtten. 

We nemen de volgende stap: een onderzoek om stichting te worden. Stichting worden brengt met zich mee dat de kosten hoger worden omdat we dan op de loonlijst komen en geen ondernemersaftrek krijgen, maar daar staat tegenover dat we dan in aanmerking komen voor subsidies waarover geen rente betaalt hoeft te worden. Veel rekenwerk dus en organisatorisch ingewikkelder, terwijl we een stukje van onze verantwoordelijkheid in vertrouwen uit handen moeten geven. We zijn nu op zoek naar kandidaten voor een bestuursfunctie!

Juli 2005

Eindelijk kunnen we echt met Wunjo Weekendbegeleiding beginnen! Met een kleine groep kunnen we vanaf oktober de weekenden doorbrengen in Norg, waar we in het bos een huis gehuurd hebben. Behalve dat het een mooie omgeving is ligt het ook centraal in de driehoek Groningen, Assen en Drachten. We zijn erg blij met deze fijne plek waar de kinderen ook kunnen slapen en zo een basis te leggen voor onze toekomstige plannen, al is er nog geen ruimte voor 2 volledige groepen.

We zijn nu bezig om de ouders die een principe aanmelding voor hun kind(eren) hebben gedaan (ruim 20) te mailen. We willen graag inventariseren welke ouders nog steeds een plaatsje voor hun kinderen zoeken voor het hele weekend. In september kunnen we kennismakingsgesprekken voeren, waarna we definitief vast kunnen stellen welke kinderen we kunnen ontvangen. In afwachting hiervan hebben we onze site nog niet volledig aangepast. 

Juni 2005

Het lijkt erop dat Sellingen voorlopig van de baan is. Financiering via banken, subsidies e.d. blijkt zeer moeizaam omdat we niet in de geijkte procedures passen, ondanks sluitende begrotingen etc. Weet u iemand die wel wil investeren in dit project, dan houden we ons vanzelfsprekend zeer aanbevolen! 
Momenteel zijn we de mogelijkheden naar huur van een woonboerderij aan het onderzoeken, dit levert een eenvoudiger financieel plaatje op, maar de keuze is zeer beperkt. We weten dat toeval niet bestaat, dus als we iets geschikts vinden op korte termijn, is het zo dat we deze stap eerst moeten maken!

Mei 2005

Nieuwe dochtersite: Art Wunjo!

Via deze nieuwe site kunt u foto's en andere grafische beeldende kunst bestellen. We zijn hiermee begonnen als ondersteuning voor ons werk met Wunjo Weekendbegeleiding waarbij het ons tevens de mogelijkheid geeft een aantal prachtige foto's en ander grafisch materiaal te delen.
Het werk op Art Wunjo! is van een hoge energetische kwaliteit en daardoor bruikbaar voor decoratie van ruimtes waarin rust en/of contemplatie van belang is.

Sellingen

Na contact met een aannemer bleek de verbouwing meer te kosten als begroot, tijd dus voor nieuwe ideeŽn voor de financiering. We zullen een andere fasering voor de uitvoering moeten volgen. Na aankoop zullen we eerst een tijd met maar 2 - 3 kinderen/jongeren kunnen draaien, dit zolang de aanvraag voor de verbouwing loopt, de financiering voor de verbouwing rond is en deze daadwerkelijk uitgevoerd is. De aanvraag kost ongeveer 5 maanden, de uitvoering waarschijnlijk ook.

Kyra

Kyra, onze Labrador-pup, is op 8 mei teruggegaan naar een plaats waar we haar niet meer kunnen zien, horen en aanraken. We hebben veel van haar gehouden en zij van ons. We hebben veel plezier met haar gehad en hebben veel met haar geleerd. Het is nu goed zo, ze is heel dapper geweest, maar voelde zich niet meer thuis in haar lichaam dat haar niet langer kon dienen.

Maart 2005

Sellingen

Na een gesprek heeft de gemeente Vlagtwedde met een positieve grondhouding gereageerd! Dit is ook de locatie die wij het meest geschikt vinden! We kunnen nu verder met de volgende fase. Ook bleek RTV-Noord inmiddels geÔnformeerd, jammer dat in die begrijpelijker wijze uiterst summiere berichtgeving de PDD-NOS-kant niet werd genoemd.

Februari 2005

Stand van zaken Wunjo Weekendbegeleiding

Wij zijn momenteel  locaties aan het onderzoeken in Sellingen, Nieuwolda, Schildwolde en Grootegast. 
De locatie waar we het helemaal zien zitten biedt mogelijkheden om ook met het hele gezin te komen snuffelen, of om zelf een midweek tot rust te komen. Zodra we groen licht hebben van de betreffende gemeente volgt meer nieuws hierover!

Januari 2005

Naar Keuze zoekt 120 PGB-ouders voor onderzoek. PGB alleen voor extra zorg of ook voor gewone zorg?

Naar Keuze is een landelijk netwerk van de gezamenlijke ouderverenigingen. Die ouderverenigingen zijn de VOGG, Philadelphia, Dit Koningskind en Helpende Handen.

Binnenkort krijgen veel ouders met kinderen met een verstandelijke handicap en een PGB te maken met de herindicatie. Veel schrikverhalen doen de ronde. Zorg die nu wťl is geÔndiceerd zou komen te vervallen met de herindicatie omdat die zorg eigenlijk gebruikelijke zorg zou. Maar wat is gebruikelijke zorg nu eigenlijk. Naar Keuze, het netwerk van budgethouders, doet onderzoek onder ouders.

'Gebruikelijk zorg' is niets anders dan gewone zorg. De zorg die elke ouder aan zijn kind geeft. Maar kinderen met een verstandelijke handicap hebben naast die gewone zorg vaak extra zorg nodig. Voor die extra zorg kan het PGB gebruikt worden. PGB is er niet voor gebruikelijke zorg.

Naar Keuze denkt dat ouders van kinderen met verstandelijke beperkingen meer ondersteuning nodig hebben dan ouders van kinderen zonder handicap. Om hun kind op te voeden, maar ook om zelf niet opgebrand te raken. Daarom wordt er een onderzoek gedaan. De onderzoekers willen weten waarvoor ouders het PGB nodig hebben. Naar Keuze wil dat het PGB ook gebruikt kan worden voor gewone zorg.

De onderzoekers gaan ouders interviewen. Zo kunnen ze laten zien dat kinderen met een verstandelijke handicap veel meer zorg nodig hebben dan indicatiestellers denken dat gebruikelijk is. En dat betekent dat de officiŽle richtlijnen voor gebruikelijke zorg aangepast moeten worden.

Meedoen?

Naar Keuze is op zoek naar 120 ouders die mee willen werken aan het onderzoek. Het gaat om kinderen tot 13 jaar: kinderen met autisme, met meervoudige handicaps en met Down syndroom. De interviewers bezoeken de ouders thuis.

Wilt u meewerken? Of wilt u eerst meer informatie? Neem dan contact op met Annemieke Braakman van Naar Keuze. Telefoon 030 2363767 (ma, di, do, vr tot 14.oo uur) of per e-mail a.braakman@fvo.nl. U kunt zich aanmelden tot 15 maart a.s.

 

Kyra

Bij deze geven wij kennis van de komst van een nieuw gezinslid!

Zij wordt Kyra genoemd en is een kleine Labrador Retreiver van negen weken oud. Ze is heel nieuwsgierig en leert snel. Ook wordt ze steeds zindelijker en geeft ons veel plezier met haar eindeloze enthousiasme!

 

Een goed en vreugdevol nieuw jaar toegewenst! 

Peter en Anke

 

November 2004

Houd hulp in eigen hand

Vereniging van budgethouders Per Saldo in actie voor het behoud van het persoonsgebonden budget:

"Het persoonsgebonden budget (PGB) voor zorg, hulp en begeleiding ligt onder vuur. Eind november neemt staatssecretaris Ross beslissingen over het subsidieplafond voor 2005. Activerende begeleiding wordt mogelijk uit het persoonsgebonden budget geschrapt. En er zijn sterke aanwijzingen dat een aantal politici, ambtenaren en uitvoerders van de regeling serieus van plan zijn om budgethouders te verbieden nog langer huisgenoten of familieleden in te huren uit hun budget.

Dat is nog niet alles. In 2006 dreigen twee nieuwe wetten een eind te maken aan een groot deel van het persoonsgebonden budget. De regering is van plan om belangrijke onderdelen van de zorg onder te brengen in een nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en een nieuwe wet voor de verzekering van zorgkosten, de zogenoemde Basisverzekering. In beide wetten is tot nu tot nog niets geregeld over persoonsgebonden financiering. Ongeveer 85% van alle budgethouders (zoín 55.000 mensen) zullen hierdoor de komende twee jaar te maken krijgen met een achteruitgang van hun persoonsgebonden budget of dat budget zelfs helemaal kwijtraken.

Reden voor Per Saldo om in actie te komen, onder het motto Houd hulp in eigen hand. Kom nķ in actie voor het persoonsgebonden budget. Alle leden, budgethouders en sympathisanten kunnen meedoen."

Link naar de actie voor het persoonsgebonden budget

 

Oktober 2004

Kinderen met ADHD meer de natuur in


Volgens onderzoekers van de University of Illinois at Urbana-Champaign, zouden kinderen met ADHD meer vrije tijd moeten doorbrengen in de natuur.


Het landelijk onderzoek, waar 400 kinderen tussen 5 en 18 jaar met diagnose ADHD aan deelnamen, liet een significante vermindering zien van de symptomen van ADHD. De bevindingen zijn beschreven in the American Journal of Public Health van september 2004.

De bevindingen wijzen erop dat de symptomen van ADHD zouden kunnen verminderen als kinderen na school en in het weekend regelmatig tijd doorbrengen in de natuur, aldus de onderzoekers.
Ook de gewone 'stadsnatuur'  zou al kunnen bijdragen tot verlichting van de symptomen, zoals een straat met bomen, een groenstrook of het park in de buurt.

Als klinische testen en aanvullend onderzoek het positieve effect van natuur op kinderen met ADHD zouden bevestigen, zou een dagelijkse dosis 'groene tijd' als aanvullende 'behandeling' ingezet kunnen worden naast eventuele medicatie en gedragstherapie, zo suggereren de onderzoekers in hun conclusie.

Het gehele artikel leest u op de nieuwssite van de universiteit.


Bron: News Bureau University of Illinois at Urbana-Champaign, 27 augustus 2004. / Balans Nieuwsberichten

 

September 2004

Een tijdbom van tien


Voor kinderen met psychische problemen is veel te weinig hulp. De wachtlijsten voor behandelplekken zijn lang en er zijn niet genoeg psychiaters. Intussen verergeren de problemen. Jerry van der Sanden (10) heeft al maanden geen school en behandeling meer. Zijn vader noemt hem een tikkende tijdbom. 'Als dit zo doorgaat vermoordt hij iemand als hij achttien is'.

Zijn autisme en ADHD-achtig gedrag maakt hem een geschikte klant voor opvang voor kinderen met gedragsproblemen, terwijl hij door zijn lage IQ bij licht verstandelijk gehandicapten ingedeeld wordt. Allesbepalend is zijn agressiviteit. ĎJerry heeft een extreem gebrek aan gewetensontwikkelingĎ, staat in de rapportage van de zorgconsulent. Zijn moeder beeldt de geest van haar zoon uit door een klein vierkant in de lucht te tekenen. Alles wat van buiten het vierkant naar binnen komt is bedreigend.

EXPLOSIEF
Uit nieuwe gegevens van onderzoeksbureau Wedman en de universiteit van Maastricht voor het College voor zorgverzekeringen blijkt dat het aantal kinderen met vergelijkbare problemen als Jerry sinds 2000 explosief stijgt, met ongeveer dertig procent per jaar. De omvang van de totale groep is niet bekend. Wel dat zich in 1999 149 nieuwe kinderen meldden, in 2002 bijna driehonderd nieuwe ĎJerryĎsĎ en in het eerste kwartaal van 2003 al weer 125.

Het aantal behandelplekken groeit bij lange na niet in datzelfde tempo. Dat geldt ook voor de behandeling van andere gedragsproblemen. Kinderen wachten vaak maanden voor ze bij een Riagg terecht kunnen. Honderden kinderen zitten in gevangenissen in afwachting van een behandelplek. Volgens onderzoekers komt de laatste jaren vooral veel verborgen leed naar buiten. Het is niet zo dat de Nederlandse jeugd plots veel zieker is geworden.

Lees het gehele artikel op www.handiweb.info....
Bron: MEE Rotterdam & MEE Midden-Holland, 19 augustus 2004/ Balans Nieuwsberichten

Juni 2004

Wunjo Weekendbegeleiding is als idee geboren. 

Er is grote behoefte aan begeleiding van ouders en kinderen met een aan autisme verwante stoornis vanuit eigen ervaring hiermee. Er is behoefte aan kleinschaligheid in de hulpverlening en kleinschalige werkplekken in de hulpverlening. Meer mens tot mens contact, respect en duidelijkheid.
Er is het PGB en er zijn mensen die met hun kapitaal maatschappelijk willen investeren.
Deze vraag en dit aanbod willen wij op een vreugdevolle manier bij elkaar brengen!

WUNJO !  Peter en Anke

Home ] Wunjo Weekendopvang - In het kort ] Weekendbegeleiding in de praktijk ] Wunjo in Deurze ] Voor de Kinderen ] Onze Visie ] Contact Wunjo! ] [ Wunjo Actueel ] Relevante Links ][ Art Wunjo!]